Posted on Leave a comment

ZAKAJ INSTANT DIETE NE OBSTAJAJO?

Sodobni lepotni trend je silna krut. Izklesana ženska telesa na družabnih omrežjih, perfektne fotke, postave brez odvečnih maščob ipd. Veliko punc se ravno zaradi takšnih medijskih pritiskov odloči za rigorozne diete, kjer praktično črtajo iz jedilnika vsa živila, razen redkih izjem kot so določene vrste zelenjave, piščanec, npr. ovseni kosmiči za zajtrk so že bonus. Nemalokrat takšne primerjave vodijo celo v izogibanje hrani ali stradanje. Nihče se ob tem ne sprašuje kam to pelje in predvsem, ali je to zdravo ter kakšno škodo si s tako izropanim jedilnikom oseba na dolgi rok lahko naredi? Človeško telo namreč ni stroj, ki ga za delovanje priključimo na električno omrežje, pač pa je funkcionalno zapletena celota, ki za svoje delovanje potrebuje hranila in energijo. In če slednjih ni oziroma jih manjka, imamo problem. Celo velik problem, če govorimo na dolgi rok.

Diete so bolj kot kdajkoli prej postale ključen del marketinga fitnes industrije. Oglasov, ki spodbujajo hujšanje in zagovarjajo ekspresno hujšanje je več kot kadarkoli prej. Zakaj? Zaradi tega, ker telesni videz postaja ne samo ideal, pač pa tudi vrednota. Lepše telo imaš, več veljaš. Žal takšen slogan danes vedno bolj stopa v ospredje. Če npr. odpreš revijo za ženske, se boš verjetno strinjala, da bo vsaj eden od naslovov »dieta za spomladansko hujšanje.« V kolikor odpreš socialna omrežja, se ti bo odprlo ducat oglasov v zvezi s čudežnimi tabletkami za hujšanje. Celo na emaile vse večkrat sprejemamo sporočila o »čudežnih preparatih za hujšanje, ki so obnoreli svet«. 

Marketing in kapitalizem delata svoje in gresta s polno paro naprej. Ni pa potrebno, da vsem takšnim marketinškim trikom nasedeš in padeš v ekstreme. Zakaj ne? Ker instant diete NE OBSTAJAJO! Izguba telesne teže je dolgotrajen proces, če želiš svojemu telesu privoščiti nekaj dobrega na dolgi rok. To pa je verjetno tudi tvoj cilj, kajne? Saj ne želiš svojega telesa oropati vseh hranil, kar lahko kratkoročno vodi v utrujenosti, hormonska neravnovesja, glavobole, tesnobe, na dolgi rok  pa celo v hude zdravstvene težave (motnje srčnega ritma, izguba menstruacije, kronične migrene, vrtoglavice ipd.)? Zavedaj se, da je zdrava izguba telesne teže nujno povezana s spremembo življenjskega sloga na dolgi rok. 

Kratke in eksremne diete, kjer se na tvojem jedilniku znajde samo nekaj živil, prednjači pa pusto meso, zelenjava in morda jagodičevje, na dolgi rok enostavno ne učinkujejo. Pa ne samo to, na dolgi rok boš na ta način kilograme kvečjemu še pridobila, ne pa izgubila, česar si želiš. Zakaj je temu tako? Ker naši možgani enostavno niso pripravljeni na špartansko odrekanje praktično vsem živilom in že na srednji rok slej ko prej doživiš »trenutek šibkosti«, ko dobesedno poješ vse, kar vidiš pred seboj, to ponoviš 1x, 2x, 3x,…in že si na starih (ali pa še slabših) prehranskih vzorcih kot si bila pred »dieto«.

Ker bi ti rada pomagali pri tvojem cilju izgube kilogramov in spremembe na dolgi rok te prosim, da se izogibaš naslednjim lažnim promocijam za izgubo telesne teže:

  • hitri ali dramatični rezultati
  • dieta, pri kateri ne bo treba telovaditi
  • poudarek na kratkoročnih spremembah v teži
  • dramatične spremembe normalnih vzorcev
  • promocija preko slavnih oseb, športnikov ali »zdravnikov«
  • promocija, ki se začne s stavkom: »Neodvisne študije so dokazale …«
  • trditve, da določen produkt zamenja metabolične ali hormonske funkcije ali pa jih pospeši
  • poudarek na eni hranilni snovi ali na omejeni izbiri hrane
  • pomanjkanje poudarka na zmanjšanju vnosa kalorij in spreminjanju vedenjskih vzorcev 
  • trditev, da določen izdelek odstrani celulit ali maščobo na določenih predelih telesa

Prosim te, da si tale seznam marketinških trikov, ki jim ne gre zaupati, saj te zavajajo, prikažeš pred očmi vselej, ko ti nekdo ponuja hitro hujšanje s kavča. Slednje žal (ali pa na srečo) ne obstaja. Začni postopoma in z malimi koraki, ki bodo postajali vedno večji in kmalu boš ugotovila kako malo je resnično potrebno, da spremeniš prehranski slog. V svoj ritual vključi telesno aktivnost in se ne obremenjuj s številkami na tehtnici in že kmalu boš ugotovila, da si na pravi poti. Kilogrami bodo počasi šli dol, ti se ne boš odrekala vsej hrani, pač pa si boš zbrala pot, ki jo lahko vzdržuješ na dolgi rok. In to je tisto pravo. Fit prehrana (ki občasno vključuje tudi kakšen junk food in tako je tudi prav) in pa gibanje.

Ker ti res želim, da uspeš spremeniti svoj življenjski slog na dolgi rok, ti predstavljamo enostavne korake, ki ti pomagajo na poti k spremembi prehranskega sloga:

✔️sama si pripravi jedi, namesto da greš v restavracijo

✔️  pripravi si manjše porcije hrane oz. toliko, da zadovoljiš potrebi po kalorijah

✔️na krožnik daj majhne porcije in počakaj dve minuti, preden daš na krožnik drugo porcijo

✔️zamenjaj predelano hrano s sadjem in z zelenjavo

✔️pri sebi imej zdrave prigrizke, da se izogneš lakoti (npr. sadje ali beljakovinska ploščica brez dodanega sladkorja in z nižjim deležem OH)

✔️uporabi manjše krožnike ali skodelice

✔️izogni se bližini pladnjev s prigrizki ali samopostrežnim barom

✔️oteži si pot do dodatnih porcij

✔️ustvari si ovire do dostopa k hrani tako, da si serviraš majhne porcije 

✔️pospravi vse sestavine za jed, preden sedeš za mizo in začneš jesti 

✔️jej počasi

✔️izogni se predolgim premorom med obroki

✔️bodi pozorna, koliko kalorij zaužiješ s pijačo (pij vodo!)

✔️nakupuj s seznamom živil

✔️izberi omake in prelive z malo kalorijami ali maščobami

✔️za poobedek izberi sveže sadje

✔️na družabnih dogodkih ponudi nizkokalorične prigrizke

✔️ne omejuj se pri vrstah hrane, a bodi zmerna pri količinah

✔️povej drugim okoli sebe, da poskušaš nadzorovati vnos kalorij

 

Predvsem pa uporabi razum in se odloči za dolgoročno spremembo. Ne bo ti žal! Poleg odločitve za trening pa ti pri motivaciji lahko pomaga nov set za treniranje.

 

Dodaj odgovor