Posted on Leave a comment

SPODNJE TREBUŠNE MIŠICE – MIT ALI RESNICA?

Večina vadečih tedensko kar precej časa posveti treningu trebušnih mišic, saj mislijo “Več, ko treniram, bolj izrazite trebušne mišice bom imel-a” ?. V ta namen izbirajo 1001 vajo za trebušne mišice, ki jo najdejo bodisi na socialnih omrežjih bodisi na Youtubu ali kje drugje na spletu. Velikokrat celo osebni trenerji prikazujejo “lower abs workout” oziroma vaje za krepitev spodnjih trebušnih mišic ?‍

Resnica o spodnjih trebušnih mišicah pa je le ena, in sicer ta, da spodnje trebušne mišice kot takšne sploh NE OBSTAJAJO! In zakaj ne ?‍? Najprej moraš vedeti, da ločimo globoke in površinske trebušne mišice. Globoke trebušne mišice so tiste, ki jih vizualno ne moreš opaziti in so dejansko stabilizatorji našega trupa. Površinske trebušne mišice pa  sestavljajo prema trebušna mišica, ki jo vsi poznamo kot “6 pack” (m. rectus abdominis), ob tem pa poznamo še stranske trebušne mišice (obliques).

Ko je govora o “6 packu” gre torej le za 1 mišico (in ne gre torej za 6 ali 8 radiatorčkov, ki jih lahko vidiš na fotkah), in sicer rectus abdominis, ki teče od žličke prsnice in spodnjih rebernih hrustancev navzdol na dimeljnico in pubično simfizo in je prekinjena s tremi ali štirimi kitastimi vložki. Od tod tudi videz six packa oziroma radiatorčkov pri določenih srečnežih oziroma bolje rečeno tistih posameznikih, ki imajo tako nizek % telesne maščobe, da rectus abdominis pride do izraza. ✌️

Priznajmo si, da vsi, ki noro veliko trenirajo trebušne mišice, to počnejo  z enim ciljem – da bi nekega dne v ogledalu lahko občudovali svoj 6 pack ? V veliki večini gre torej za estetske, ne pa tudi funkcionalne razloge. Ne moremo reči, da bo nekdo imel six pack, če bo naredil 300 ponovitev za rectus abdominis tedensko, kot tudi ne moremo trditi, da nekdo, ki sploh ne dela vaj za površinske trebušne mišice, ne bo imel vidnega 6 packa. 

Število ponovitev torej NI ENAKO 6 PACK ❌ Kot rečeno je predvsem pomembno to, da ima vadeči zadosti nizek % telesne maščobe, saj se na ta način tudi mišice na telesu bolj izrazito poznajo ?

Za dosego tako nizkega % telesne maščobe pa je poleg veliko treninga potrebno tudi konkretno spremeniti prehranski (in življenjski) slog ter se večini hrane (sploh, ko je govora o mastni hrani in enostavnih ogljikovih hidratih) odpovedati. Kar pa je za povprečnega človeka izjemno težko predvsem z vidika časa in samodiscipline.

In še nekaj je pomembno, da se zavedaš, če želiš, da se ti bo poznal six pack – trebuh je običajno “odlagališče” maščobnih zalog in večini od nas najprej pobere maščobne zaloge na drugih delih telesa in šele med zadnjimi na trebuhu. Vemo, precej slaba novica, ampak realna ?

Zato, prosim te pozabi na spodnje trebušne mišice, ker ne obstajajo. Prav tako ne delaj 1000 vaj na teden za trebušne mišice v upanju, da boš imela six pack. Oziroma se sama pri sebi vprašaj, ali je res smiselno, da se toliko odrekaš, hujšaš, paziš na prehrano, da boš dosegla ta cilj ?‍♀️?

Enim je kockast trebuh na ženskah sexy, spet drugim ne. Ampak dejstvo je, da tudi genetika igra določeno vlogo. Zato ti svetujemo, da ne rineš z glavo skozi zid in delaš treninge za celo telo, ki te bodo naredili močno in funkcionalno celoto. Morda pa 6 pack le ni najbolj pomemben? Morda je bolj važno, da trening oddelaš v udobnih fitnes cunjicah – tele na sliki so Grey Line set.

Dodaj odgovor