Posted on

RAZTEG – OBVEZEN DEL TRENAŽNEGA PROCESA

V trenažnem procesu ni pomemben le trening, torej izklesanega in lepega telesa ne boš dobila le s treningom, pač pa je izjemno pomemben (in na žalost tudi prepogosto spregledan!) del trenažnega procesa tudi razteg. Gibljivost posameznika je namreč izjemno pomemben faktor pri športni aktivnosti in ne bomo se zmotili, če trdimo, da je celo ekvivalenten samemu treningu. Prav tako je izjemno pomembno, da imaš za razteg udobna športna oblačila

Ni vedno najbolj pomembno, da tvoje telo izgleda čim bolj izklesano oziroma, da treniraš v najbolj udobnih  legicah, velikokrat je namreč problem v gibljivosti telesa. Zakrčenost mišic ni težava mišičastih ljudi kakor mnogi zmotno menijo, razlog za takšno stanje namreč ni prekomerna mišična masa, ampak izguba gibljivosti kot posledica treninga z bremeni. Dejstvo je, da pri treningu z bremeni (sem seveda sodi tudi fitnes) poudarjamo predvsem krčenje (fleksijo) mišic, zaradi česar se krajšajo tudi mišična vlakna in rezultat so seveda skrajšane mišice, čemur strokovno pravimo »mišična zakrčenost«. 

Zakaj je raztegovanje tako zelo pomembno? V kolikor ne delaš na svoji gibljivosti, tvoje mišice ostanejo zakrčene, kar dolgoročno vodi v kronične bolečine, poleg tega pa tudi s treningom narediš manj kot bi sicer lahko v kolikor bi bile tvoje mišice dolge, prožne in elastične, k čemur pripomore razteg po treningu ali pa razteg kot samostojen del tvojega trenažnega procesa. Bolj gibljiva boš, lepše boš izgledala v Sbrina kolekciji.

V kolikor mišic po treningu ne boš raztegnila, ne boš imela težav le z zakrčenostjo mišic, ampak bodo tvoje mišice tudi šibkejše (!), manj prožne in gibljive, počasnejša pa bo tudi njihova regeneracija, rezultat tega pa bo večja mišična bolečina dan po vadbi (“muskelfibr«). 

Slaba gibljivost privede do skeletno- mišičnih poškodb, zakrčene mišice povlečejo kosti, s tem porušijo ravnovesje, kar ustvarja sile na mehka tkiva in privede do poškodbe. Prvi razlog za morebitno poškodbo je, da so zaradi mišičnega neravnovesja gibi izvedeni drugače (nepopolno), zaradi česar prihaja do pretiranih in neprimernih pritiskov na vezivna tkiva. Drugi razlog za morebitno poškodbo pa je, da je telo podvrženo nenehnim pritiskom, ki lahko povzročijo prevelik nateg mišice. 

Verjetno pa je tvoja največja želja prav ta, da nenehno napreduješ ter gradiš svoje telo ter ga v tvojem najljubšem kompletku za trening pokažeš tudi radovednim obiskovalcem fitnesa, kajne? 

Katere koristi tvojemu telesu prinaša razteg in s tem večja gibljivost?

 

✅ povečan obseg gibanja

✅ počasnejši upad funkcionalnosti zaradi staranja

✅ večja telesna simetrija

✅ odpravljanje stresa

✅ zmanjšana napetost

✅ sproščanje mišic

✅ manjša verjetnost za mišične krče

✅ manjše tveganje za poškodbe, zvinov in izpahov

✅ lajšanje mišičnih bolečin

✅ izboljšana kvaliteta življenja

Verjetno te zanima kdaj izvajati raztezne vaje? Odgovor je sila preprost – kadarkoli imaš na voljo 15 minut časa. Razteg zares pomeni aktivnost, ki bo tvojemu telesu nadvse koristila – tvoje mišice bodo manj zakrčene, s pravilnim raztegom (in dihanjem) se bo tvoje telo umirilo in sprostilo. OBVEZNO pa razteg naredi po vsakem opravljenem treningu. Velja pravilo, da je mišice potrebno raztegovat, ko so najbolj prožne, torej, ko so ogrete ali pa utrujene. Priznamo, velikokrat ni prave volje za razteg, ampak zelo pomaga, da razteg opraviš v udobnih športnih oblačilih, ki so prožna in elastična.

DIHANJE! ima izjemen pomen pri samem raztegu, saj pripomore k doseganju višje stopnje sproščenosti, osredotočenosti in pravilnejšemu izvajanju vaj. V položaj raztega se tako vedno spustiš z izdihom, saj boš tako preprečila zavzemanje preveč skrajne pozicije, ki bi lahko privedla do bolečin. Skozi celoten razteg pa dihaj počasi in v enakomernem ritmu. Namen je namreč ta, da ostaneš sproščena tekom celotne vaje.

Potrebno je poudariti, da večja gibljivost tvojega telesa pomeni tudi pravilnejše izvajanje vaj oziroma gibalnih vzorcev v posameznih vajah, saj nepopolna gibljivost pomeni, da vaja ne more biti popolno izvedena. In v kolikor vaja ni popolno izvedena, učinek njene izvedbe ne bo takšen kot če bi bila. Boljša gibljivost poenostavljeno pomeni boljši efekt izvedenega treninga. 

V kolikor treniraš sama in daješ poudarek le treningu, raztega pa nikoli ne opraviš, ti toplo svetujemo, da ga začneš vključevati v svoj trening. Kakor je pomembno, da pred začetkom treninga telo ogreješ na »delovno temperaturo«, je enako ali še bolj pomembno, da mu po telesu privoščiš učinkovito regeneracijo v obliki kvalitetnega raztega. Tudi učinek samega treninga pa bo s tem mnogo boljši! Tako boš še bolj ponosno v ogledalu pozirala v Sbrina športnem kompletku.