Posted on

BELJAKOVINSKA PLOŠČICA – ZDRAV PRIGRIZEK ALI MARKETINŠKI TRIK?

Ne bomo se zmotili, če trdimo, da je danes najbolj moderno izgledati fit. Če se ozreš naokoli v telovadnici vidiš kako punce v ogledalu ponosno pozirajo v svojem najljubšem fitnes kompletu, fantje pa tekmujejo kdo dviguje težja bremena. To dobro in predvsem spretno izkoriščajo proizvajalci prehranskih dopolnil, ki na trgu ponujajo 1001 dodatek, ki naj bi nam pomagal do fit, izklesanega in zdravega telesa. Zadnja leta so gotovo na vrhu lestvice popularnosti beljakovinske ploščice, ki jih je na trgu dobesedno malo morje. Vse so zavite v privlačne, barvne in svetleče ovitke, ki obljubljajo zdrav obrok, zaradi česar marsikoga privabijo k nakupu.

Pa je res vse tako kot izgleda na prvi pogled? Ali res drži, da je vsaka beljakovinska ploščica boljša od tablice temne ali navadne čokolade? Ali naj beljakovinska ploščica služi kot nadomestek obroka ali kot sladica? Kako naj izberem kvalitetno ploščico v množici podobnih produktov? Kdaj naj si privoščim beljakovinsko ploščico in s kakšnim namenom? Ali bodo zaradi neprave izbire beljakovinske ploščice moje najbolj udobne legice postale pretesne?

Vse to so vprašanja, s katerimi se verjetno ukvarja vsakdo, ki bi rad naredil nekaj dobrega za svoje telo in mu privoščil nekaj zdravega. Velikokrat pa se žal zgodi, da beljakovinska ploščica ni najbolj optimalna izbira za zdrav obrok. 

Ne bomo se veliko zmotili, če trdimo, da verjetno skoraj ni nikogar med nami, ki ne bi vsaj 1x pomislil na to, da bi si namesto nezdravega posladka privoščil zdrav posladek v obliki beljakovinske ploščice. Si kdaj brskala po profilih fitnes influenserk, ki na socialnih omrežjih pozirajo s svojo najljubšo beljakovinsko čokoladko in majo oblečen najbolj barvit in privlačen športni topek? Zagotovo si že naletela na takšne fotke.

 

Že samo ime »beljakovinska« zveni zelo optimistično in nas prepričuje, da bomo s tem naredili nekaj dobrega za svoje telo, če jo bomo izbrali namesto rogljička, piškotov ali čokolade.  Ampak dejstvo je, da še zdaleč ni vsaka beljakovinska ploščica tudi zdrava in dobra izbira.

Beljakovinske ploščice danes najdeš že res povsod. Z njihovo prodajo so sprva pričele specializirane trgovine s športno prehrano, nato so se razširile na police velikih hipermarketov, zadnja leta pa ni prav nič čudnega, če jih lahko najdemo tudi v vseh manjših prodajalnah in na bencinskih črpalkah. Celo na pošti jih je mogoče zaslediti. Tudi fitnes influenserke, ki primarno ponujajo ženske cunjice za fitnes, so v ponudbo dodale tudi beljakovinske ploščice. Po načelu »manj je več«  Torej izbire je malo morje in ni se bati, da bi bil kdo prikrajšan za njen nakup v kolikor bi si jo hipoma zaželel.  

Toda PAZI Dejstvo, da je na embalaži čokoladke zapisano “beljakovinska”, še ne pomeni, da boš pojedla hranljivo malico oziroma dober obrok Damo ti podoben primer: niso vsake legice, ki ti ponujajo udobje in so navidez privlačne zaradi barv in dobre reklame, najboljše (na tebi je, da izbereš najboljše – recimo Sbrina športne kompletke). 

Če se vrnemo k čokoladicam lahko ugotovimo, da so s pridevnikom beljakovinska označeni že skoraj vsi produkti, ki imajo več kot 15% beljakovin, kar pa je v primerjavo s celotno hranilno vrednostjo produkta zanemarljivo malo. Na račun manjšega deleža beljakovin bo verjetno takšna ploščica vsebovala večji delež sladkorja ter maščob, kar pa lahko postane problem.

Ena izmed največjih pasti beljakovinskih ploščic je v tem, da proizvajalci na njeno embalažo zapišejo npr. »23% beljakovin«, hkrati pa ne zapišejo tudi podatka koliko ima ta ista ploščica ogljikovih hidratov (s tem mislimo predvsem enostavne – sladkorje) in maščob (predvsem so problematične nasičene maščobne kisline, za katere je dobro, da jih izdelek vsebuje čim manj). Na trgu je malo morje beljakovinskih ploščic, ki npr. na 70g vsebujejo celo več kot 20g sladkorja in enako količino maščob, kar je seveda absolutno preveč, da bi lahko govorili o zdravem prigrizku oziroma nadomestku obroka. 

Če se spet navežemo na primerjavo z legicami – neko podjetje lahko svoje legice reklamira kot najboljše, ker je njihov material iz npr. 70% eko bombaža, hkrati močno spusti ceno, s čimer pridobi potencialne stranke. A resnica je lahko takšna, da so takšne pajkice sila neudobne. Vedno daj prednosti kvaliteti pred kvantiteto (zato izberi Sbrina kolekcijo)

In kateri so ključni nasveti kako izbrati kvalitetno beljakovinsko ploščico: 

– ne usmeri pozornosti le na embalažo izdelka, pač pa beri tudi razpredelnico o njegovi hranilni vrednosti,

– pri izbiri ne glej le na ceno (ne velja sicer vedno pravilo »dražja kot je, bolj kvalitetna je«, ampak povečini se za poceni ploščicami skriva slaba oziroma nekvalitetna sestava in s tem tudi slabša hranilna vrednost;

– delež (%) beljakovin v ploščici je seveda pomemben, ni pa najpomembnejši (npr. v eni čokoladki je lahko 26g beljakovin, a hkrati tudi ogromno sladkorja in nezdravih maščobnih kislin);

– na etiketi o sestavinah preveri kakšen tip beljakovin ploščica vsebuje (ena boljših opcij je, da ploščica vsebuje izolat sirotkinih beljakovin);

– nujno preveri delež sladkorja in nasičenih maščobnih kislin v ploščici (vsekakor ju naj vsebuje čim manj!)

– preveri vsebnost vlaknin (več kot jih vsebuje, boljše je!);

– pomembno je, da si pred nakupom pri sebi razjasniš za kakšen namen želiš ploščico uporabiti (pred treningom, ko naše telo potrebuje energijo, ni nič narobe, če si privoščiš ploščico, ki ima več sladkorjev, po treningu ali kot vmesni obrok v dnevu pa mora biti izbira ploščice drugačna, saj glej na to, da bo imela čim višji odstotek beljakovin!)

– ne glej le na okus! (strinjamo se, da vsi hrepenimo po dobrem okusu, ampak konec koncev okus ni in sme biti tisti faktor, ki naj te vodi pri odločitvi k nakupu; najbolj pomembna je namreč sestava in hranilna vrednost ploščice)

– beljakovinska ploščica ni in ne sme biti nadomestilo za beljakovinski shake (zaradi počasnejše absorpcije beljakovin po treningu ne bo dovolj, da si privoščiš le ploščico, saj vsebuje premalo beljakovin, poleg tega pa se te tudi prepočasi absorbirajo v naše telo).  

Ni dvoma – beljakovinska ploščica je fantastičen izum, ampak le pod pogojem, da jo boš znala »uporabljati« in izbrati kvalitetno. Ne nasedaj marketingu in fotkam izklesanih deklet, ki v pisanih legicah in topkih reklamirajo beljakovinske ploščice, saj ni nujno (in povečini je tako!), da zares promovirajo kvaliteten produkt. V kolikor boš pred nakupom upoštevala zgornje nasvete, si boš naredila veliko uslugo – ne boš izbrala le na podlagi privlačne embalaže ali reklame, ki si jo videla, pač pa bo tvoja odločitev strokovna in predvsem takšna, da boš naredila nekaj dobrega za svoje telo. Saj to je tudi namen zdravih prigrizkov, mar ne? 

Morda še naš namig: po naših nasvetih izberi dobro ploščico, obleci najnovejšo Sbrina kolekcijo, se postavi pred ogledalo in se tudi ti, pa čeprav le za hip, postavi v kožo fitnes influenserke.