Posted on

PUHASTA PROTEINSKA PALAČINKA S ČOKOLADNIM NADEVOM IN JAGODAMI

Tokrat gremo nekam, kar imate vse punce najraje. Pa tokrat to niso športni kompletki, pač pa – »cukr«! Ni umetnost pripraviti nezdravo sladico, pač pa je prava umetnost, da izbereš takšne sestavine, da si z njimi lahko pripraviš zdravo sladico. In tokrat ti bomo predstavili recept, ki ne terja veliko časa za pripravo jedi, za katero lahko trdimo, da je ena najbolj popularnih sladkih jedi – govora je seveda o palačinki.

 

Ampak to ne bo tista klasična palačinka kot smo jo pripravljali s starši, ko smo bili otroci oziroma palačinka kot se je spominjaš iz vrtca ali šole, pač pa ti bomo predstavili kako v 10 minutah pripraviš takšno palačinko, ki je dejansko prava beljakovinska bomba. Zaradi visoke vsebnosti zelo kakovostnih beljakovin si lahko to palačinko brez slabe vesti privoščiš kadarkoli v dnevu – tudi za večerjo, za katero večina, ki bi se želela zdravo prehranjevati, nima pravih idej kakšen obrok si naj pripravijo.

 

Puffy proteinska palačinka, recept katere ti predstavljamo spodaj, je brez moke, zato je primerna tudi za načine prehranjevanja, kjer velja restrikcija uživanja ogljikovih hidratov (LCHF, PALEO ali KETO), zato je primerna zares za širši krog populacije, ki si želi zdravega prehranjevanja. S takšnimi obroki ni nevarnosti, da ne bi še naprej mogla nositi svojih najljubših legic, saj ti ne bodo postale pretesne.

 

Ko boš pripravila to palačinko, boš videla, da ime »puffy« ni samo na papirju, pač pa je prav zares tako mehka in puhasta kot govori njeno ime. Njeno polnilo v obliki jabolčne čežane s cimetom pa ji da božanski okus, ki tvoje brbončice nežno razvaja še dolgo po tem, ko je že ni več na krožniku. A veš tisti občutek, ko za oblečeš nekaj, kar boža tvojo kožo? Npr. ko za trening oblečeš najbolj udoben komplet ever? Podoben občutek je s to fit palačinko!

 

Katere sestavine potrebuješ za pripravo puffy proteinske palačinke:

 

✅ 2 merici vanilijevih proteinov v prahu (najboljši izbiri beljakovin v prahu bosta izolat ali hidrolizat sirotke) 

✅ 2 beljaka 

✅ 2 veliki žlici SKYR-a

✅ sveže jagode

✅ mandlji v lističih

✅ proteinski čokoladni namaz (brez dodanega sladkorja)

✅ sladilo po želji (odvisno od tega kakšen »cukrholik« si)

 

Postopek priprave:

Najprej z metlico penasto vmešaš beljaka. Dodaš proteine v prahu in 2 veliki žlici SKYR-a, da dobiš primerno maso za palačinke. Sladilo v maso za palačinko dodaš po želji. Palačinko pečeš na 1 majhni žlički kokosove maščobe. Palačinko najlažje obrneš (ne da bi se ti pri tem razdrobila) tako, da jo pečeš pokrito in jo nato obrneš s pomočjo pokrovke. Ko je palačinka pečena, jo namaži z čokoladnim proteinskim namazom, dodaj narezane jagode, povrhu pa posuj rezane mandlje. Uživaj v njenem božanskem okusu.

 

Hranilna vrednost: 65% beljakovine (B), 25% ogljikovi hidrati (OH), 10% maščobe (M).

 

Kako pogosto in ob katerem delu dneva naj bo na jedilniku: tole zdravo beljakovinsko palačinko si lahko privoščiš v kateremkoli delu dneva. Idealna izbira je tako za zajtrk kot tudi kot obrok za po tvojem treningu, ko telo potrebuje višji vnos beljakovin. Prav tako si jo lahko brez slabe vesti privoščiš za popoldansko malico ali za večerjo. Kot rečeno, tudi če poješ 2 takšni palačinki, ti bo Sbrina topek še vedno prav. Tako rekoč ni nobenih ovir, da si je ne bi privoščila kadarkoli v dnevu. Sestavin za njeno pripravo ni veliko, postopek priprave pa je enostaven in hiter, tako da jo lahko dejansko pripraviš tudi tedaj, ko si v časovni stiski.

Ideja: kuhanje fit obrokov postane še slajše, če jih pripravljaš v novih Sbrina kolekcijah.